Bekende artiesten die je mee terug nemen naar de basisschooltijden

Iedereen die opgegroeid is in de jaren ’90 en de ’00’s wordt wel eens door een nummer dat op de radio gespeeld wordt mee teruggenomen naar de tijden van door moeders verpakte lunches, die ene in jouw ogen verknipte lerares en de meest uiteenlopende hits. Toen Ch!pz met “1-0-0-1 Arabian Nights” nog herhaaldelijk op repeat stond en het internationale succes van de Vengaboys met “We’re Going To Ibiza!” de nieuwskoppen voerden. Deze bands wisten veel te weeg te brengen in onze jeugd, dus gaan we ze hier nog één keer bij langs voor die goede oude tijd. 

Vengaboys

Gekleed in absurde outfits, catchy Eurodance/dance-pop nummers en lekkere meezing lyrics weten de Vengaboys toch wel de troon te bekleden van dit tijdperk. Wie kan nou niet zeggen dat hij niet de eerste paar biertjes gedronken heeft op het nummer Boom-boom-boom-boom en hoopte te eindigen bij iemand in de room? Deze bekende artiesten met de roots in Rotterdam hebben in ieder geval een motivatieschop gegeven aan een eerder onderbelicht genre en zo geschiedenis geschreven in de Nederlandse muziekscene. De Vengaboys waren actief tussen 1997 en 2000 met een comeback in 2010 waar ze zelfs nog een hit hebben gescoord door het van oorsprong “To Brazil” nummer opnieuw uit te brengen onder de naam “2 Brazil” om zo het momentum in 2014 van het WK in Brazilië mee te pakken.  

Gebroeders Ko

Voor kinderen waren ze populair, maar ook de oudere leeftijdsgroepen: de mannen van de toeter op de waterscooter! Deze twee mannen, eerder werkzaam in de bouw, hadden in 2002 hun carrière volledig omgegooid toen ze met “Ik heb een toeter op mijn waterscooter” goud in handen bleken te hebben. Een lekkere meezinger voor in de kroeg of bij één van de leuke buitenspeeldagen op school. De mannen, beide uit Geertruidenberg hielden het daar ook niet bij en wisten met een cover van het Zweedse “Boten Anna” de 6de positie vast te stellen in de top 40 van Nederland. Het leuke aan dit nummer is, dat ze het gewoon twee keer geflikt hebben om daarmee de top te bereiken! Dit hebben de broers gedaan door een Sinterklaas versie van “Boten Anna” te maken, waarmee ze gewoon een record onder de bekende artiesten van Nederland zetten: namelijk 3 miljoen views op Youtube krijgen. Nog nooit eerder was dit vertoond. 

Ch!pz

De bekende artiesten band die net iets onder doet in succes aan de Vengaboys, is toch wel degelijk Ch!pz. De groep, oorspronkelijk samengesteld vanuit audities heeft met nummers gericht op een jongere doelgroep zeker wel een blijvende impressie gemaakt op onze jeugd. Lekker meezingen, zonder echte kennis van Engels was gewoon lekker mogelijk en werd je zeker niet op afgerekend. Door af te trappen met nummers als “Ch!pz in Black” en “Cowboy” is deze bekende artiesten groep zonder gemaar doorgebroken tot de radiostations. In de eerste fase werd Ch!pz namelijk afgedaan als kindermuziek zonder echte populariteit, maar zodra Fox Kids om de hoek kwam kijken werd het compleet anders. De nummers die we nu nog woord voor woord kunnen meezingen, werden door de hulp van Fox Kids namelijk vereeuwigd met topplaatsen in de ranglijsten, vaak ook op plek 1 voor meerdere weken.  Ch!pz is nog volledig doorgezet tot 2011, waarna de popgroep een tijdje pauze nam. Inmiddels zijn ze weer terug op het toneel en is het afwachten tot ze met de volgende hit komen. 

Het blijkt maar weer, dat zulk soort bands nooit vergeten worden. Misschien dacht je er even niet aan, maar deze bekende artiesten hebben voor velen een gouden plekje in de jeugd verdiend.